Възпитание с музика

Музиката е първият човешки говор. Преди човек да е проговорил, е пял.

Една мъдра истина от старите народи гласи: “Чрез пеене и свирене се удължава живота на човека с поне още един ден”.

Слушането на музика е едно здравословно изживяване, един оздравителен процес.

Музикалното възпирание и  терапията с музика стоят много близо едно до друго. Когато се работи в едната или в другата насока се вижда близостта им в определени моменти.

Подходящо за децата след 3-годишна възраст е слушане на барокова музика или напр. Моцарт – сонатата за две пиана D dur – една от частите. Децата го запомнят бързо и го заобичват, става им любима музиката, тъй като подсъзнателно я свързват със следващите приятни изживявания.

Изследователи твърдят, че тази соната чрез вибрациите на тоновете има особено въздействие върху сърцето, там в гнездото, където са Любовта, добротата, прошката, смирението. …. Ето това е лечение чрез слушане!

И така, след като децата седнат в полукръг им показваме малката арфа, настроена в пентатоника – ре, ми сол, ла си, ре,ми.

С поглаждане на струните се произвежда невероятно силно впечатление у децата, особено ако преди това появата на инструмента е свързана с малък разказ или приказка. Напр. как вятърът през есента сваля листата от дърветата, в лятното небе как светят звездите (с нежно докосване на струните). През зимата – как падат снежинките, през пролетта – как се люшкат кокичетата като камбанки, излитането на птиците през лятото, как пеперудите скачат от цвят на цвят, когато вали дъжд как падат капчиците. А може би при буря да успеем с по-силно докосване на струните, за да я почувстват децата.

Очарованието на малките е невероятно. Дори най-палавите биват очаровани от звучността на арфата, очите им са широко отворени, устенцата също.

Опитът да докосват и извличат тонове от арфата е второто по важност действие – работа с ръцете.

Едно от основните неща във валдорфската музикална педагогика е да бъдат децата приучвани с най-обикновени средства и пособия към работа, труд.

Седемте струни на детската арфа могат да бъдат свързани със седемте джуджета и Снежанка от известната приказка.

Свири първото джудже на най-дългата струна, поема второто джудже на следващата струна, третото – третата струна и т.н. Започва постепенно запознаване с интервалите. С всеки следващ път децата стават по-сигурни, научават се да бъдат концентрирани, в правилния момент да дръпнат струната, а докато другарчето им свири, те да бъдат тихи и търпеливо ще очакват реда си.

За по-малките от детската градина е важно да се научат да чакат търпеливо докато им дойде времето да участват.

Всяко дете, което свири на детска арфа, трябва да изпитва радост. 

Заниманията нямат строга програма, затова пък се придържат към годишните времена и техния ритъм. В есента влизат и други събития: падане на есенните листа, промяна на цвета им, отлитане на птиците на юг, наближаване на дългите зимни тъмни нощи, посрещане на Св.Никола, падане на първите снежинки, грижа за горските животни – да не забравяме да им даваме храна през зимата, наближаването на Рождество Христово – Коледа.

През първите признаци на пролетта темите са много – стопяване тук-там на снега, набождат първите кокичета, идват минзухарите и нарцисите с Великдена, боядисването на яйцата и правенето на козунаци, пристигането на прелетните птици, обаждането на кукувицата и бръмбара, пчелите. Всичко пее в природата от радост и щастие, че е настъпила пролетта.

По-късно се подготвя честването на така любимото ни лято с топлина, ухание на окосените поля, цъфтежа на розите, полета на пеперудите.

Всичко това се съпровожда от приказки, разказчета, песни, излети, радостно настроение, украса с цветя, гирлянди, посяти растения, за които се грижат, поливат децата.

По време на религиозните празници възрастните знаят в душата си причината и смисъла за тях, но се съобразяват с детската психика при поднасянето им на малките деца.

Именно при следване на ритъма на годишните времена и на принадлежащите им празници, децата се научават на този ритъм, който е така важен за обгърнат от радост и красота живот, изпълнен с любов и грижа за близкостоящия, за природата.

Чистата детска невинност и обич са източник на творчество и хармония. 

Източник: http://oporabg.com/?q=node/1991