За нас
Устройство на валдорфска общност и детска градина

Валдорфска градина „Градината на розите“ е сдружение с нестопанска цел, основано от родители, учители и съмишленици, които споделят убедеността, че Валдорфският метод на обучение създава най-добрите условия за развитие на децата като свободни и творчески личности.  Ние сме се събрали заедно, за да осъществим нашата обща цел да създадем място за възпитаване на децата, което отговаря на принципите на Валдорфска педагогика. 

Органите за управление на сдружението са общо събрание и управителен съвет. Общото събрание се състои от всички членове на сдружението - родители и преподаватели. Управителният съвет се състои от двама представителя на родителите и двама представителя на педагогическата колегия. 

В работните групи участват родители, които се записват доброволно и участват активно в живота на сдружението. Всяка група избира отговорник, който се занимава с организацията на групата, комуникира с член на УС, отговарящ за съответната дейност, който координира дейността с Колегиума. В групите могат по желание да участват и педагози. 

Обичайно е в детските градини от Валдорфски тип родителите да участват активно, като съдействат за ремонт и подобряване на материалната база на градината; за изработването на играчки и участието в базари; за градинарство, за подготовка на празници и развлечения, както и за разпространението на Валдорфската педагогика, участвайки в различни събития организирани с тази цел.

Какво мислят родителите
Градината на Розите е оазис за мен и моето дете, където се чувстваме обгърнати с топлина и защитени от забързаното ежедневие. Тази градина подготвя децата истински за живота - да са свързани с природата, да разбират себе си, да уважават и зачитат близките си. Препоръчвам това място за всеки родител, вдъхновен от Валдорфските принципи (и не само).
- Олга Шишкова- майка на Амая
В “Градината на Розите” намерихме тази топлина и домашен уют, от които имаше нужда двегодишния ни син, за да бъде максимално лесно първото му отделяне от семейството. Благодарим на госпожите за невероятното отношение, за всички прегръдки, нежност и внимание, с които го накараха да се чувства като у дома си и всеки ден с нетърпение да ходи на градина.
- Галя и Виктор - родители на Самуил
Градината на Розите е страхотна! Учителите са изключително внимателни към децата и към тяхното добруване. Именно добруване използвам, защото не става въпрос децата да са добре нахранени, или да са поиграли навън, но и да се чувстват добре. Да бъдат добре емоционално, което зависи от нас повече, отколкото си даваме сметка за това. Тези страхотни и сърцати хора ни обръщат внимание на малките жестове, малките проявления, които издават душевния свят на нашите деца. Дават ни инструментите, с които да проумеем какво се крие зад малко повече плач, или хиперактивност. Какво по-добро можем да направим за детето си от това, да го поставим в среда, в която да са обградени с обич и внимание?!
- Милена Милева- майка на Рая