Практически въпроси

Пристигане и взимане на детето

Работното време на градината е 8:15-18 ч. Следобедният сън на децата е между 13-15:30 ч.

Взимането на децата е между 16-18 ч.

Точност при пристигането и взимането

Пристигането навреме в градината съобщава на децата, на преподавателите и на общността, че градината е важно нещо. Понякога пристигането навреме, за да вземете вашето дете, може да бъде невъзможно. Молим  в такива ситуации да уведомите градината. Пристигането ви навреме за взимането на детето ще създаде на детето ви това прекрасно усещане за сигурност и навременна подкрепа от вас в точния момент, когато то се нуждае от това.

Дрехи и обувки

Бягаме, скачаме, катерим се и играем с пълна сила. Детските обувки играят решаваща роля в подкрепа на двигателното развитие, така че, моля, отнесете се с внимание към избора им.  Не се препоръчват обувки с комерсиални герои, чехли, празнични обувки и нестабилни обувки. Кроксове, джапанки и чехли не са подходящи за детска игра на открито (катерене, бягане, мокър пясък и кал и т.н.)

Смятаме че светещи обувки, обувки издаващи звуци или обувки с вградени колелца не са подходящи.  Дрехите не е необходимо да са в крак с модата.  Молим в тази връзка, и това се отнася и за облеклото, раниците и други предмети, да не се носят такива изобразяващи екшън фигурки, неподходящи снимки, надписи или образи от масовите медии, тъй като често това може да бъде източник на предизвикателно поведение за децата.

Храна

Във валдорфска детска градина „Градината на розите“ се стараем да осигурим пълноценна храна за децата, и тя е важна част от грижата за изграждането на организма на детето.  Храната е част от дневния ритъм на децата, като всяка сутрин закуската е повтаряема съобразно деня от седмицата:

Понеделник: ориз със стафиди

Вторник: ечемик със сирене

Сряда: просо с орехи

Четвъртък: ръжени хлебчета

Петък: мюсли от овесени ядки и плодове

Градината осигурява обяд с готвени ястия за децата.  За доставчик на храната в момента е избрана външна фирма, с която много от нас са работили дълги години.  Предлага се храна от биологичен произход.  Менюто е безмесно.  Веднъж на седмицата се предлага риба.

Компютри, телефони, телевизия

Във валдорфските училища и градини категорично е застъпена позицията че излагането на детето на влиянието на средства за масово осведомяване, компютри и други електронни устройства вреди на неговото развитие. Детето е с отворени сетива към своето обкръжение и няма способността да преценява реалността на изображенията, представени по телевизията или в компютърните игри; предлаганото на електронни екрани съдържание често надхвърля способността им да обработват здравословно информацията.

Детството е време за учене чрез физическа активност, за изживяване на чудесата на природата, време, в което по неповторим начин преживяваш като част от цялото, за творческа игра, за пеене, говорене, конфликт и плач, за бягане и за смях. Електронните устройства влияят неблагоприятно върху начина, по който играят децата. Често те не са в състояние да развият творческа игра, която е важна част от детството от 0 до 7 години.

Празници

Празниците в нашата градина са част от големия годишен ритъм. Кулминация е самият ден на празника, но вълнението и настроението в самата подготовка за него съединява в един жив организъм и деца, и възпитатели, и родители. И така изплиташ първия си венец от цветя в празника на Лятото или се научаваш да правиш вкусни коледни курабийки. И със сигурност получаваш овациите не само на своето дете.

Родителски срещи

Родителските срещи се провеждат веднъж месечно, но може да са по-рядко или по-често в зависимост от необходимостта. Темите включват празници, дисциплина, контакт на децата със средствата за масово осведомяване, хранене, сън, домашен ритъм, развитие на родителското самоуправление и др. Много родители намират голямо вдъхновение и полза в посещението на родителските срещи, тъй като те предоставят възможност да общуват не само с преподавателите, но и с други родители. Някой път по съвместно решение можем да почерпим вдъхновение или насока за отговор на вълнуващ ни въпрос в трудовете на Рудолф Щайнер.

Родителски групи

Подкрепата ви под формата на финансово участие в градината се приема с голяма благодарност от общността. Но само тя не е достатъчно за да посрещнем всичките материални нужди, свързани със създаване на най-добрата среда на нашите деца. Грижата за материалните условия в градината е част от усилията за изграждане на Валдорфската общност. Децата се учат чрез подражаване и нашата ангажираност в изграждането заедно с тях на тяхната градина показва по непосредствен начин нашата заинтересованост в техния живот, научава ги какво е общност и взаимопомощ и им дава пример за цял живот за отговорно, а не консуматорско отношение по отношение на живота и заобикалящия ни свят.