Основи на валдорфската педагогика

75522024_426838471545312_8607776882579996672_o (1)

Фокусът на валдорфската педагогика е насочен към индивидуалността на детето. Да опознаем същността му, да се грижим за нея и да спомогнем за цялостното й разгръщане е важна и отговорна задача за нас.

Чрез повтарящия се дневен, седмичен и годишен ритъм в градината децата се чувстват сигурни и спокойни. Могат да развият увереност в способностите си и да изградят доверие в заобикалящия ги свят.

В първите седем години от живота си детето учи предимно чрез пример и подражание. Във валдорфската градина това се осъществява чрез извършване на смислени и необходими човешки дейности (месене на хляб, плетене, правене на книжки, копаене, бране на плодове), чрез творчески свободни игри, отразяващи живота, чрез изкуства (рисуване, пеене, приказки, танци), с организиране на празници (годишни и рождени дни). Всичко това се случва в топла и обгръщаща детето среда.

При нас децата играят с естествени материали (камъчета, дървени кубчета, миди, шишарки), с платове, шалове, ръчно ушити кукли и животни. Природните материали благоприятстват развитието на сетивата, носейки разнообразието на форми и усещания, както и на фината моторика, която подготвя детето за по-нататъшното му израстване в училище.

Дейностите, които са част от сутрешното занимание, са рисуване с акварел, моделиране с восък, работа с вълна, месене на питки, почистване и подреждане на помещенията. Те са фиксирани за всеки ден от седмицата, което създава чувство за ритъм и възпитава в търпение и постоянство.

Сутрешният хоровод е друг важен елемент от дневния ни ритъм. Той се състои от стихчета, песни и игри с пръсти, свързани с годишните времена. Те, по непосредствен начин помагат на детето, чрез преживяване, да се свърже със света и природата.

Ключово място във валдорфската градина заема свободната игра. Тя е времето и пространството, в което детето упражнява ежедневно социалните си умения и разгръща фантазията си. Дървени кубчета се превръщат в мост, телефон, кола, крепост, град… Чрез свободната игра децата се научават да споделят, да разрешават конфликтите помежду си и да намерят своето място в групата.